Izstāde par pēdējo lielo Vidzemes piejūras ceļu projektu – Saulkrastu apvedceļu

🛤Šogad aprit 15 gadi kopš atklāja vienu no vērienīgākajiem un Saulkrastu pilsētai nozīmīgākajiem ceļu būves objektiem – SAULKRASTU APVEDCEĻU.🛤

Šodien ikviens Saulkrastu pilsētas iedzīvotājs un viesis var baudīt Saulkrastu apvedceļa sniegtās priekšrocības: pilsētu brīvu no smagajām tranzīta automašīnām, tīrāks gaiss, mazāka transporta plūsma, tomēr vai Saulkrastu apvedceļš vienmēr ir vērtēts tikai no pozitīvā aspekta?
Meklējot atbildes uz šo jautājumu, Saulkrastu novada bibliotēkā ir tapusi novadpētniecības izstāde “Saulkrastu apvedceļam – 15”.

Apskatot izstādi ir unikāla iespēja bagātināt savas zināšanas par Saulkrastu apvedceļu no dažādiem skatu punktiem, sākot ar iedzīvotāju rosību vācot parakstus, asiem strīdiem, sapulcēm un piketiem saistītiem ar apvedceļa izbūves variantiem līdz apvedceļa svinīgajai atklāšanai. Svinīgajā notikumā piedalījās tā laika satiksmes ministrs Ainārs Šlesers un Romas Katoļu baznīcas Latvijas metropolīts kardināls Jānis Pujats, un pēcāk iedzīvotāju vērtējumam par gatavo objektu.

Ieskatam daži jautājumi uz kuriem radīsiet atbildes apmeklējot izstādi:
❓Cik apvedceļa izbūves varianti tika izskatīti?
❓Kāda ir Saulkrastu apvedceļa nozīme ne tikai Saulkrastu pilsētas kontekstā, bet arī valsts mērogā?
❓Kāda saistība ar Saulkrastu apvedceļu ir Vidzemes jūrmalas Mākslas un mūzikas skolas audzēkņiem un direktorei Ievai Lazdauskai?

👏Īpaši vēlamies izteikt pateicību Dacei Černišovai par atsaucību un novadpēniecības krājuma papildināšanu ar savu zinātniski pētniecisko darbu “Autoceļa A1 “Saulkrastu apvedceļš” izbūve un tā ietekme uz pilsētas perspektīvo attīstību”.

🥇Daces zinātniski pētnieciskais darbs 2006. gada Valsts zinātnisko darbu konferencē – konkursā 531 dalībnieka konkurencē ieguva
1. pakāpes diplomu, kā arī Vidzemes augstskolas organizētajā Vidusskolēnu pētniecisko darbu konkursā iegūts diploms par 2. vietu.

Daces darbs ir neatkārtojama iespēja atgriezties 2006. gadā, kurā tapa pētnieciskais darbs un tika apkopota informācija – publikācijas, apvedceļa projekta arhīva materiāli- intervijas ar tā laika pilsētas domes priekšsēdētāju Ervīnu Grāvīti un citām kompetentām personām, kā arī tika veiktas Saulkrastu pilsētas iedzīvotāju aptaujas. Pētnieciskajā darbā tika izteiktas nākotnes prognozes.

📈Vai šīs prognozes šodien ir piepildījušās?

Ja vēlaties uzzināt atbildi uz šo jautājumu, esat laipni gaidīti uz noavadpētniecības izstādi “Saulkrastu apvedceļam – 15” Saulkrastu novada bibliotēkas lasītavas telpās.