Bibliotēkā lasītāji grāmatas ir iecienījuši

Bibliotēkas statistikas dati par šī gada pirmajiem pieciem mēnešiem.

Ir pienācis mirklis, kad varam aplūkot Saulkrastu novada bibliotēkas statistiku. Tās dati ir pieejami arī oficiālajā statistikas portālā stat.gov.lv, kur tos ir iespēja salīdzināt arī ar citu pašvaldību bibliotēku rādītājiem Latvijā un secināt: saulkrastieši ir aktīvi grāmatu lasītāji.

Saulkrastu novada bibliotēkā ir reģistrējušies 2482 lasītāji: 808 ir aktīvi lasītāji, kuri bibliotēkā iegriežas vismaz reizi mēnesī. Kopējais apmeklējumu skaits no janvāra līdz maijam (ieskaitot) – 5304. Vai varat iedomāties, cik daudzas grāmatas lasītāji gaida rindās? 144! Dzīvot sabiedrībā, kur cilvēki daudz lasa grāmatas, ir ļoti patīkami. Kopējais izsniegto grāmatu skaits šī gada pirmajos 5 mēnešos ir 7421 grāmata. Tas rada iespaidu, ka esam izglītota sabiedrība. Un, jāapdomā, vai dažas grāmatas nevajadzētu pasūtīt vēl vairākos eksemplāros, lai novērstu garās rindas. Čaklākais grāmatu lasītājs šogad jau ir izlasījis 96 grāmatas. Parēķināsim: ja šobrīd jau ir jūnijs, no gada sākuma pagājušas aptuveni 150 dienas – 1 grāmata tiek izlasīta nepilnās 2 dienās. Aprēķinot, cik daudz līdzekļu būtu jāizdod lasītājam, ja grāmatas tiktu iegādātas tikai savām vajadzībām, nevis apritei no lasītāja lasītājam, – tie būtu 937,92 eiro. Kā mēs šo skaitli dabūjām? 1 grāmatas aptuvenā cena ir 9,77 eiro. Sareizinot šo skaitli ar 96 grāmatām, iztērētā naudas summa pārsniedz vidējās algas apmēru.

Varbūt esat dzirdējuši par grāmatām „Orhidejas noslēpums” vai „Septiņas māsas”, ko sarakstījusi pasaulslavenā britu rakstniece Lūsinda Railija. Šobrīd lasītāko grāmatu Top 10 1. vietā ir L. Railijas „Septiņas māsas” grāmatu sērijas pēdējais romāns „Pazudusī māsa”, kas pasaulē nedēļām ilgi bijusi pirmajās pārdošanas vietās. Un, ja arī tu vēlies izlasīt šo un vēl citas jaunākās grāmatas, nāc, piereģistrējies un kļūsti par aktīvu bibliotēkas apmeklētāju! Šogad bibliotēkas krājums jau vien ir papildināts ar 300 jaunām grāmatām. Kā arī paldies tiem, kuri dāvinājuši mums grāmatas! Dāvinājumos bibliotēka šobrīd saņēmusi 75 grāmatas. Arī filiāles „Pabaži” un „Sēja” aktīvi darbojas. „Pabažu” krājums šogad ir papildināts ar 72 jaunām grāmatām, bet „Sējā” ar 107. Apsveicami, ka pēc statistikas ir daudz apmeklētāju, kurus varam dēvēt par aktīvajiem lasītājiem: „Pabažos” – 265 (reģistrētie), 125 (aktīvie), „Sējā” – 324 (reģistrēti), 139 (aktīvie). Gribu izcelt arī lasītākās grāmatas, ja nu kādam bibliotēkas apmeklētājam pietrūks lasāmvielas un būs nepieciešama jauna iedvesma:– „Pabažos”: Māra Svīre „Bailes no dziļuma”;– „Sējā”: Ketija Kellija „Gads, kas mainīja visu”, Stīna Džeksone „Sudraba ceļš”, Tasmīna Perija „Viesības uz jahtas”.