Saulkrastu novada bibliotekāri Igaunijā

Attēlā: Pērnavas Centrālā bibliotēka

Pierīgas reģiona pašvaldību bibliotēku darbinieki sadarbībā ar Salaspils novada bibliotēku augusta izskaņā devās profesionālās pilnveides un pieredzes apmaiņas braucienā uz Igauniju. Šoreiz pirmā pietura bija Pērnavas Centrālā bibliotēka, kur kolēģus sagaidīja bibliotēkas vadība un bibliotekāri. Bibliotēka ir iespaidīga ar savu arhitektonisko veidolu vien. Tā ir viena no modernākajām un lielākajām Igaunijas publiskajām bibliotēkām – Arhitektūras Gada balvas kandidāte (2008). Visus priecēja skaistā ēka, kas celta par pašvaldības budžeta līdzekļiem, turpat 5 miljoniem eiro. Tajā strādā 35 bibliotekāri un 10 tehniskie darbinieki. Lai arī ēka nodota ekspluatācijā pirms vairākiem gadiem, tā joprojām tiek papildināta ar jauniem resursiem. Bibliotēka ir ļoti funkcionāla, daudz domāts par lasītāju ērtībām.

Tālākais ceļš mūs veda uz Tartu publisko bibliotēku. Klātienē notika iepazīšanās ar turienes kolēģiem. Sarunas laikā mēs tikām iepazīstināti ar darbiniekiem, apmeklējām plašās telpas, kas izvietotas četros stāvos, tostarp koferenču zāli, kur pulcēties dažādu pasākumu un semināru interesentiem. Izzinājām arī bibliotēku automatizācijas procesus un informācijas sistēmas attīstību, kā arī lietotāju apkalpošanu un netradicionālās darba metodes. Ēka pielāgota mūsdienu vajadzībām. Tādējādi piekļūšana, auto novietošana, invalīdu uzbrauktuves un lifts ērtākai nokļūšanai augšējos stāvos ir ļoti parocīgi.

Dodoties atpakaļceļā, bibliotekāri viesojās Igaunijas Nacionālajā muzejā Tartu, kas ir ne tikai igauņu vēstures un kultūras mantojuma glabātājs, bet saņēmis arī Eiropas Muzeja gada balvu. Iespaidīgs un pārāks par visu bija šī muzeja apmeklējums. Tajā varēja aplūkot ne tikai Igaunijas grāmatniecības vēstures ekspozīciju, bet arī interaktīvi digitālā veidā līdzdarboties vēstures izzināšanā, kurā izmantoti dažādi gaismas un skaņas efekti. Muzejā redzamas divas pastāvīgas ekspozīcijas – “Tikšanās”, kas stāsta par vienkāršiem Igaunijas cilvēkiem un viņu dzīvi dažādos laikmetos, un “Urālu atskaņas”, kas parāda somugru tautu un samojedu tradicionālo kultūru. Iepazināmies arī ar mainīgo ekspozīciju par Igaunijas nacionālo tautastērpu vēsturi.

Paldies visu aplūkoto bibliotēku kolēģiem par viesmīlīgo uzņemšanu savās bibliotēkās. Paldies arī Saulkrastu novada pašvaldībai par finansiālu atbalstu un Salaspils novada bibliotēkas kolektīvam par kopā būšanas prieku un saturīgu augusta izskaņu! Lai mums visiem kopā darbīgs, jaunu mērķu un sasniegumu pilns laiks!

Saulkrastu novada bibliotēkas vadītāja Ilze DZINTARE