Viena mācību stunda par stāstniecības un rakstniecības prasmēm

Attēlā: 2018. gada 19. janvārī, turpinot Saulkrastu novada domes un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiāli atbalstītā projekta “Lasītava krustojumā” īstenošanu, Saulkrastos viesojās latviešu rakstniece un dzejniece Ieva Melgalve.

Jauniešiem bija vērtīgi ieklausīties rakstnieces stāstījumā par literārā darba radīšanas procesu, jo ikdienā viņa strādā ar topošajiem literātiem, vadot praktiskās nodarbības. Saruna ar skolēniem raisījās par jauniešu fantāzijas žanra literatūru.

Rakstniece strādājusi ilgu laiku reklāmas jomā kā ideju un teksta autore. Šobrīd studē Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Kultūras un sociālās antropoloģijas studiju programmā.

Plašu ievērību sabiedrībā izpelnījās viņas pirmais stāstu krājums “Bezzaudējuma punkts” (1999) – tas iznāca, kad autorei bija astoņpadsmit gadu. Vēlāk pievērsusies fantastikas žanram. 2013. gadā izdota luga “Necilvēki” un fantāzijas romāns “Mirušie nepiedod”, 2014. gadā – grāmata bērniem “Bulta, Zvaigzne un Laī”.

„Prasme izstāstīt labu stāstu ir kaut kas tāds, kas, visticamāk, jums varētu noderēt vienmēr,” šādi rakstniece Ieva Melgalve dalījās savā pieredzē, sarunājoties ar Saulkrastu vidusskolas vecāko klašu skolēniem.

„Daudzas grāmatas, kas tagad pieejamas jaunajai paaudzei, runā par ļoti, ļoti nopietnām tēmām,” tā rakstniece Zvejniekciema vidusskolas 6. klases skolēniem pamatoja lasīšanas svarīgumu un grāmatas nozīmi vispār.

Pavisam nesen iznākusi viņas grāmata „Mamma, kas apēda bērnus”. Tā ir jauka bilžu grāmatiņa, kuru lasīt un pētīt kopā ar mazuli. Grāmatas nosaukums ir visai provokatīvs, taču tajā atklājas mātes un bērna attiecības.

Klātesošajiem rakstniece pastāstīja arī par savu vēl nepublicēto grāmatu „Mamma, kas pārvērtās”.

Foto: Dace Dulpiņa

 

Atbildēt