Vēstures atmiņu apcirkņus pārlūkojot

Autore: Ilze Dzintare
Datums: 13.04.2021
Izdevums: Saulkrastu Domes Ziņas

Saulkrastu novada bibliotēka pilnveido novadpētniecības darbu un, lai sekmētu maksimāli pilnīgu novadpētniecības krājuma veidošanu, organizēšanu un saglabāšanu, aicina tā kolekciju veidošanā iesaistīties arī iedzīvotājus.

Viens no Saulkrastu novada bibliotēkas darbības virzieniem ir novadpētniecība, kas nozīmē lokālas teritorijas nemateriālā kultūrvēsturiskā mantojuma, lielākoties publikāciju, apzināšanu, sistematizāciju, glabāšanu, pieejamības nodrošināšanu un popularizēšanu, kā arī vienotu darbības principu sekmēšanu Pierīgas novadu bibliotēku kopkatalogā.

Bibliotēka uzkrāj dažādus publicētos materiālus par Saulkrastu novadu. Šajā darbā mums ļoti var palīdzēt novada iedzīvotāji, kuri uzticētu sev piederošos materiālus par novadu bibliotēkai. Tā var būt sena fotogrāfija, rokraksts, publikācija presē vai grāmata, kas atklāj novada vēsturi.

Šogad esam izstrādājuši jaunu novadpētniecības darba koncepciju līdz 2025. gadam, tajā iekļaujot tagadējo Sējas un Saulkrastu novadu. Daudzi un dažādi notikumi, vēstures līkloči, administratīvi teritoriālā reforma, kultūra, izglītība, uzņēmējdarbība un sociālās saites savij kopā divos novados dzīvojošos ļaudis.

Turklāt, mainoties dažādām tehnoloģijām un materiālu nesējiem, mainās arī iedzīvotāju intereses. Lai viņus ieinteresētu, bibliotēkai jāspēj piedāvāt savas unikālās kolekcijas modernos formātos un pieejamus digitālajā vidē no jebkuras vietas, jebkurā laikā, jebkuram lietotājam.

Ārkārtas situācijā liels darbs veltīts novadpētniecības materiālu bibliogrāfiskai aprakstīšanai, sistematizēšanai un publicēšanai bibliotēkas tīmekļa vietnē www.saulkrastubiblioteka.lv. Lasītājiem ir ērti pieejams novadpētniecības krājuma grāmatu saraksts. Ar gadiem uzkrātais saraksts ir sakārtots novadpētniecības mapēs. Tās ir iespēja apskatīt bibliotēkā uz vietas, lasītavā. Pavisam apskatei par novadu ir sagatavotas 49 mapes: Baltā kāpa, baznīcas, daba, kultūra, medicīna, mākslinieki, izglītība, novadnieki un citi materiāli. Visās mapēs ietvertais kopējais laika periods ir no 1863. līdz 2020. gadam. No šī gada mapes ar jaunām publikāciju kopijām drukātā veidā vairs netiek papildinātas. Dokumentus var lasīt, lejupielādēt un izdrukāt Saulkrastu novada bibliotēkas datubāzē „Novads”, kas tiek veidota kopš 2007. gada. Šobrīd bibliotēka saviem lasītājiem piedāvā arī pašu sagatavoto novadpētniecības kalendāru (1863–1995) jaunā formātā. Tajā ir iespēja skatīt dažādus vēstures notikumus. Darbs tiek turpināts, lai izveidotu jaunu kalendāru par laiku no 1996. līdz 2021. gadam.

Bibliotekāri strādā arī pie jaunas novadnieku enciklopēdijas izveides. Tas ir Saulkrastu novada bibliotēkas veidots informācijas resurss, kurā būs apkopotas ziņas par cilvēkiem, kuri dzimuši vai darbojušies šajā novadā un kļuvuši plašāk pazīstami Latvijā vai pasaulē. Darba gaitā tiek atklāti arvien jauni novadnieki. Turklāt tapis jauns, informatīvs materiāls par institūcijām un uzņēmumiem Saulkrastu novadā. Raksti periodikā ir pieejami Pierīgas novadu bibliotēku kopkatalogā. Iecerēts jau drīzumā izveidot arī grāmatu sarakstu „Saulkrasti literatūrā un dzejā”, Saulkrastu novada laikrakstu arhīvu un apkopot informāciju par Saulkrastiem citu atmiņu institūciju resursos. Priekšā ir liels darbs fotogrāfiju digitalizēšanā un bibliogrāfiskajā aprakstīšanā, ievērojot Autortiesību likumu un citus spēkā esošos normatīvos aktus.

Bibliotēku novadpētniecības darbā atbalsta vairākas organizācijas: Kultūras informācijas sistēmu centrs, SIA „Tieto Latvia” (uztur bibliotekāro sistēmu ALISE), Latvijas Nacionālā bibliotēka un reģiona galvenā bibliotēka – Salaspils novada bibliotēka, kā tehnoloģisko risinājumu ieviešanas un uzturēšanas atbalsta un profesionālās pilnveides atbalsta sistēmas nodrošinātāji.

Bibliotekāri dokumentēšanā un bibliografēšanā ievēro nozares standartus, vadlīnijas, metodiskos ieteikumus, normatīvos aktus, bibliotēku novadpētniecības rokasgrāmatas. Neskaidrību gadījumos konsultējamies ar reģiona galvenās bibliotēkas speciālistiem un citām atmiņas institūcijām. Bibliotekāri ir sava novada kolektīvās atmiņas, unikalitātes un savdabības koda glabātāji, kuri nesavtīgi atgādina, ka šodienas notikums ir rītdienas vēsture.

Lai dalītos pieredzē par bibliotekāro darbu novadpētniecības materiālu digitalizēšanā un pētnieciskajām iemaņām, šī gada septembrī Saulkrastu novada bibliotēkā plānots Pierīgas reģiona publisko bibliotēku novadpētniecības seminārs.