Bibliotēkā tikšanās ar mākslinieci Agiju Staku

Attēlā: 2019. gada 10. aprīlī Saulkrastu novada bibliotēkā Saulkrastu vidusskolas 4. klašu skolēniem bija iespēja tikties ar Latvijā pazīstamo un dzīvespriecīgo mākslinieci, bērnu grāmatu ilustratori un rakstnieci Agiju Staku.

Pati sarakstījusi jautru, aizraujošu un pamācošu stāstiņu bērniem par āpsēnu Pēci un ilustrējusi to ar krāšņiem zīmējumiem. Grāmata “Āpsēns Pēcis negrib mazgāties” ir stāsts pirmsskolas vecuma bērniem.

Autore aktīvi sadarbojas arī ar izdevniecību Zvaigzne ABC. Vairāk kā 20 gadus ilustrējusi grāmatas un veidojusi dažādās tehnikās visdažādākā stila zīmējumus. A.Staka: “Grāmata sākas ar manuskriptu un pēc tam tā nonāk izdevniecībā. Kādam vecumam grāmata būs piemērota – bērniem ar košām bildēm, pusaudžiem ar dažām melnbaltām bildēm vai pieaugušajiem, kuriem bildes vispār nebūs, – izlemj izdevniecība.” 

Darbs pie grāmatu ilustrēšanas, pastkaršu un grāmatzīmju veidošanas ir mākslinieces sirdslieta. Viņa zīmē arī meditatīvos zīmējumus. Bērniem ilustratore pastāstīja par to, kāpēc sākusi zīmēt, kā top viņas ilustrācijas un cik daudz laika aizņem to radīšana. Pasākuma laikā viešņa rādīja savus oriģinālos zīmējumus, salīdzinot tos ar grāmatās “Avene”, “Matīsa piedzīvojumi mežā” un “Matīss un autosports” redzamajiem. Kopējais visos zīmējumos ir mīmika un kustība. Māksliniece visu acu priekšā zīmēja suni, zirgu, kamieli, peli un citus tēlus. Radošajā darbnīcā bērni tika aicināti līdzdarboties.

Saulkrastu novada bibliotēkā var iepazīties un līdzi lasīšanai paņemt arī daudzas mākslinieces ilustrētās grāmatas.