Ceļojums fantāzijas pasaulē

Attēlā: 2018. gada 20. martā rakstniece Laura Dreiže viesojas Saulkrastos

20. martā Saulkrastu novada bibliotēkā un Zvejniekciema vidusskolas bibliotēkā bija tikšanās ar tulkotāju, rakstnieci, zinātniskās fantastikas un fantāzijas grāmatu autori Lauru Dreiži. Saruna notika par fantastikas un fantāzijas žanru tēmām. Viņa sarakstījusi vairākus romānus dažādos fantastikas žanros, tulko grāmatas, trīs reizes bijusi apgāda Zvaigzne ABC konkursa Latviešu oriģinālliteratūra bērniem un jauniešiem uzvarētāja. Viņas grāmatu lasītāju auditorija ir dažāda – pamatā tie ir pusaudži, bet darbus lasa arī jaunāki, tāpat seniori.

Klātesošajiem viešņa atklāja, ka lasīšana priekšā viņas ģimenē strādāja kā brīnumzāles – abi ar brāli bijuši gatavi darīt daudz ko, lai tikai tā notiktu. Bērnībā Lauras viena no mīļākajām grāmatām bija Džona Rolanda Rūela Tolkīna Gredzenu pavēlnieks. Rakstniece atceras, ka pirmo romānu sākusi rakstīt jau 8 gadu vecumā. Romāns Pūķa dziesma – iznāca, kad autore vēl mācījās vidusskolā. Tas notika 2010. gadā pēc veiksmīga starta apgāda Zvaigzne ABC rīkotajā konkursā. To turpina Nepabeigtais skūpsts, Laimes monitorings un Naktstauriņš. Rakstniecei visi darbi tiek rakstīti ar pildspalvu kladēs. Laura pati saka: – Es piederu pie izmirstošas sugas, pie rokrakstītājiem. Taču, kad viss ir uzrakstīts, viņa tās pārraksta datorrakstā.

Skatoties uz literāti un klausoties viņas stāstījumā, jauniešiem radās jautājumi – pa kuru laiku to visu var paspēt, vai Laurai ir citi hobiji? Vai tiešām rakstīt par vampīriem un citām pārdabiskām būtnēm ir interesantāk nekā par reāliem cilvēkiem, vai viņai ir vēl kādas intereses bez literatūras un daudzi citi. Vai ar rakstīšanu var nopelnīt?

Noslēgumā rakstniece vēlēja jauniešiem – Nekas nav neiespējams, vajag tikai darīt, tad arī viss izdosies. Nekad nezaudējiet arī ticību brīnumiem!

Šis bija kārtējais pasākums projekta “Lasītava krustojumā” ietvaros. To atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Saulkrastu novada dome.